11/5/12

"Adakah Rasulullah Seorang Pelayar?"

Assalamualaikum w.b.t

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang.

Sejauh manakah hati kita betul-betul memeluk al-Quran?


Di pembaringan, tiba-tiba hati dan minda saya menerawang. Terbang jauh mengingatkan satu isi dari sebuah buku nipis yang telah di tulis oleh seorang bekas pendakwah kristian yang juga merupakan ahli teologi dan matematik, Dr. Gary Miller.

Buku nipis itu berjudul, ' The Basis of Muslim Belief '. Buku tersebut sangat menarik bagi saya. Fakta-fakta yang bertepatan dengan kajian sains dan sebagainya dengan al-Quran diadun dengan sangat baik.

Buku ini telah diperkenalkan oleh senior saya ketika di sekolah dahulu. Buku itu sebenarnya merupakan pemberian daripada seorang guru kepadanya. Lalu, selepas itu dia membentangkan isi-isi buku itu di dalam usrahnya. Pertama kali saya dengar isinya sememangnya mengagumkan. Subhanallah!

Saya juga menyedari bahawa wujud satu lagi bukunya yang berjudul ' Amazing al-Quran'. Bagi saya, kebanyakan isinya sama sahaja dengan buku ' The Basis of Muslim Belief '.

Daripada puluhan isi yang terkandung dalam buku itu, saya ingin keluarkan daripadanya satu kisah oleh Dr. Gary Miller. Menceritakan pengalamannya yang sungguh menarik ketika di Toronto, Kanada.

* * * *

Beberapa tahun yang lepas, ketika di Toronto, ada satu kisah. Kisahnya menngenai seorang saudagar marin yang masa hidupnya banyak di atas lautan.

Pada suatu hari, ada seorang muslim datang kepadanya dan memberikan kepadanya senaskah terjemahan al-Quran untuk dibaca. Dia pun membaca. Saudagar marin itu langsung tidak mengetahui apa-apa mengenai sejarah Islam, tetapi dia berminat untuk membaca al-Quran. Setelah habis pembacaannya, dia membawa kembali al-Quran tadi kepada orang muslim itu dan bertanya, " Adakah Muhammad ini seorang pelayar?".

Dia begitu terpesona melihat bagaimana al-Quran mampu menghuraikan ribut di tengah lautan dengan begitu tepat. Apabila dia diberi tahu, " Tidak, bahkan hakikatnya, Muhammad hidup di padang pasir." Itu sudah cukup baginya. Selepas itu, terus dia memeluk Islam.

Dia terpesona dengan penerangan al-Quran kerana dia pernah mengahadapi ribut di tengah lautan, dan dia tahu bahawa sesiapa yang telah menulis penerangan yang sebegitu rupa pasti pernah juga melalui keadaaan ribut di lautan.

Penerangan mengenai " ombak bertindih ombak; di sebelah atasnya pula awan tebal gelap-gelita berlapis-lapis " tidak boleh diterangkan oleh seseorang dengan hanya membayangkan sahaja, sebaliknya ia sememang nya ditulis dan diterangkan oleh seseorang yang betul-betul tahu dengan keadaan ribut di tengah lautan yang sebenar.

Ini merupakan satu contoh yang menunjukkan bahawa bagaimana al-Quran tidak terikat dengan hanya tempat-tempat dan masa-masa yang tertentu. Pastinya, idea saintifik telah dinyatakan juga tidak kelihatan seolah-olah dari padang pasir empat belas abad yang lalu

( Terjemahan daripada salah satu isi dalam buku The Basis Of Muslim Belief yang bertajuk Merchant Marine)

* * * *


" Atau (orang-orang kafir itu keadaannya) adalah umpama keadaan (orang yang di dalam) gelap-gelita di lautan yang dalam, yang diliputi oleh ombak bertindih ombak; di sebelah atasnya pula awan tebal (demikianlah keadaannya) gelap-gelita berlapis-lapis - apabila orang itu mengeluarkan tangannya, ia tidak dapat melihatnya sama sekali. Dan (ingatlah) sesiapa yang tidak dijadikan Allah menurut undang-undang peraturanNya mendapat cahaya (hidayah petunjuk) maka ia tidak akan beroleh sebarang cahaya (yang akan memandunya ke jalan yang benar)."
(Surah an-Nur 24 : 40)


" Calling the Qur'an amazing is not something done only by Muslims, who have an appreciation for the book and who are pleased with it; it has been labeled amazing by non-Muslims as well. In fact, even people who hate Islam very much have still called it amazing."
( Dr. Gary Miller )
Wallahua'lam.


Muhammad Iqbal.
el-Abbasiyah, Cairo, Egypt.
11 November 2012
11:07 a.m

5 comments:

 1. pelayar, saintis, doktor, cikgu, semua lah

  ReplyDelete
 2. Menariknya buku ni.. Di malaysia ada jual tak buku ni dan di mana kita boleh mencarinya?

  ReplyDelete
 3. Hikaru Yui :

  Ya, Baginda penghulu buat seluruh umat manusia.

  Allahumma salli 'ala Sayyidina Muhammad.

  ReplyDelete
 4. Dr. hafiz :

  Di Malaysia saya tak pasti, sebab Madam saya beli di US.

  Tapi sekarang ada banyak dalam bentuk pdf. Boleh la google untuk download.

  Search : " The basis of Muslim Belief" atau " Amazing al-Quran "

  ReplyDelete

Apa buah kata anda?


Page Blog ini : Fb Page

Twitter Saya : My Twitter