Assalamualaikum w.b.t

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang



Ke Giza dan sekitar Kaherah : 5.11.2011



di Masjid Ali Basha


Masjid Ali Basha






orang Mesir hanya LE 2, kalau orang luar LE 60. Tak adil!


dapat diskaun sikit sebab ada kad student

abdullah





ustaz syahid sebagai tourist guider





Naqib kami untuk Smart Circle.




naik kat sini LE100, naik unta korban FREE!hihi..





berangan mencekik firaun

comel tak patung unta ni, mesti mahal, hmm...



Imam Masjid Sultan Hassan

Ustaz Sofwan

naqib yang stylo














Aidiladha : 6.11.2011


solat raya di Suq Sayyarat ( pasar kereta ), Hayyu A'syir

Bersama para bakal ustaz dan bakal doktor

anak arab mana ntah, hmmm..













kambing-kambing yang telah dikorbankan..






eh ada orang tangkap aku, cepat smile ^_^



kebujangan terserlah..haha..


SARAPAN PAGI DI AIDILADHA : Tiada kuih muih seperti di Malaysia






mengalir tak henti-henti















darah unta sangat banyak


habis nyawa demi pengorbanan
ustaz faiz



Rumah Kedah 3 : Hayyu Sabi'


Inilah tempat tinggal saya di Mesir. Canti tak?



Kadatangan Sahabat-sahabatku daripada Alexandria dan jalan beraya di rumah senior :)

gambar ori

setelah diedit oleh Yui92


di banglo abg Yui92

sbpikp@egypt

ashraf shafie, alexandria

aminuddin al-lejen, uni cairo

menjamah shipsi, haha..



ahmad naufal, alexandria

ahyad, alexandria

erkk..






Cerita abang Solihin : Eidul Adha Faraway So Close 3


Subhanallah wa bihamdihi, Subhanallah al-A'zim ^_^

Wallahua'alam

Muhammad Iqbal
Hayyu Sabi', Madinah Nasr, Cairo, Egypt


16 Nasihat & Komen:

  1. Ni belajar kat sana or pergi melancong ke sana?

    ReplyDelete
  2. cantik binaan kat sana.mesti lagi banyak yg lawa2 kan.cantik hostel enta.ana pun pernah ada unta mcmtu tapi cap mekah.time tu beberapa riyal ja.dah umur 12 tahun dh unta tu :)

    ReplyDelete
  3. teringin nak ke sana, nnti dtgla melawat beijing lak ^^

    ReplyDelete
  4. huihuihui gambar2 lawatan sangat dijelesi sebab xpnah pergi lagi ni.. cis... hehehe


    gambar yg ada errkkk tu macam sama dgn gambar di blog colleen kawaii... ka bukan?

    ReplyDelete
  5. untung dapat timba pengalaman beraya di negeri orang.mcm mana agaknya rasa dging unta ya? ;)

    ReplyDelete
  6. @ healer :

    alah, kebayakannya bangunan kepunyaan Malaysia ja la yang cantik-cantik (moden), kalau orang Mesir punya biasa-biasa sahaja, ada ja yang cantik, tapi payah la nak jumpa.

    enti ada unta? perghh, hebat-hebat. Ana mai sini baru dapat sentuh unta.

    ReplyDelete
  7. @akmal afiqah :

    insya-Allah, datanglah sini. Kalau ada rezeki, insya-Allah sampai la ana ke sana. Kawan-kawan ana pun ramai jugak yg duk kat sana.

    ReplyDelete
  8. @ahyad :

    ambil ja la, tak dak masalah pun :)

    @ faris azim :

    ya, sangat indah, mai la sini :)

    ReplyDelete
  9. @yui92 :

    hihi, jangan jeles, huhuhuhu~

    ya, gambaq tu kat hadiqoh azhar :)

    ReplyDelete
  10. @ nani :

    insya-Allah, lepas ni giliran enti pulak belajaq kat oversea. Enti kan hebat?

    daging unta? Perghh, alhamdulillah sedap! Mai la rasa sendiri :)

    ReplyDelete
  11. Dalam banyak2 gambar tu ada 2 yg terasa 'mcm pelik': (1) Gambar beraya kat banglo 'Abg Yui" tu...nampak tuan rumah x gembira ja...kena paksa terima tetamu ker? :-D (2) Ada gambar Aminudin...[mcm x caya plak dia kt sana, hehehe]

    Apapun, best la dok kt tempat org :: tunggu rombongan i-KUPs @ SBT kat sana, hahahah ::

    ReplyDelete
  12. @ arsal74 :

    1) Bukan kena paksa cikgu, tapi mungkin sebab dia tak reti nak buat western food seperti yg dia telah janjikan kepada kami, hehehe~

    2) Uishh, awat pulak tak percaya, dia tu tokoh pelajar tu, hebat! Dia seorang sahaja budak kedah lelaki yang dapat JPA. Memang lelaki Melayu terakhir lahhh.. :)

    3) Mai la,,ececece..mentang-mentang SBPIKP dah kaya sekarang kan..

    ReplyDelete

Apa buah kata anda?


Page Blog ini : Fb Page

Twitter Saya : My Twitter

 
Top